Rannarootsi

Ettevõttest
Uudised

Lihatööstustel on olnud rahulik kasv

29. juuli 2013

Eesti suuremate lihatööstuste aastaaruannetest selgub, et lihatööstuste jaoks oli möödunud aasta stabiilne

Rannarootsi kaubamärgi all tooteid turustav Maag lihatööstus jäi möödunud aastal kasumisse, mis võrreldes 2011. aastaga suurenes veidi. Ettevõtte aastaaruandes seisab, et kuigi lihatoodete tarbimise mahuline kasv jäi 2011. aasta tasemele, moodustas rahaline kasv aga umbes 9%. Viimase põhjus on ettevõtte hinnangul hindade tõusus ning kallimate toodete tarbimise kasv.

Ka Rakvere Lihakombinaadi jaoks näitas majandus möödunud aastal tasapisi paranemise märke, seda nii Baltikumi kui eksportturgude osas. Majandusaasta aruandes on kirjas, et Baltikumi siseturul eelistati jätkuvalt odavama hinnaklassi tooteid. Kontserni kasum kasvas võrreldes 2011. aastaga 6,5%. Kasumi tagas ettevõtte sõnul käibe kasv, püsikulude jälgimine ning protsesside opereerimine. Nimelt integreerusid Rakvere Lihakombinaadi ja AS-i Tallegg juhtimisprotsessid.

Atria Eesti AS, kelle kombinaatidest väljuvad muuhulgas Wõro ning Maks & Mooritsa tooted, kasvatas võrreldes 2011. aastaga kahjumit, mis möödunud aasta lõpu seisuga jäi pooleteise miljoni euro kanti ehk kasvas umbes poole miljoni võrra.

Saaremaa Lihatööstuse jaoks jäi samuti möödunud aasta kasumi poole pealt tagasihoidlikuks, kuigi käivet suudeti ligi 13% kasvatada. Saaremaa Lihatööstuse müügijuht Koit Repnau meenutas, et möödunud aasta oli lihatööstusele keeruline. „Tooraine hind tegi aasta teises pooles väga suure hüppe üles ja seda eriti nendel lihatööstustel, kes oma toodangut kodumaisest toorainest valmistavad. Aasta kokkuvõttes jäime küll väiksesse kasumisse,” ütles ta.

Tänavuse aasta plaanid on Saaremaa lihatööstusel seotud nii eksportmüügiga kui ka kohaliku turu tootearendusega. Eksporti soovib ettevõte kahekordistada.

Väiksematest ettevõtetest on majandusnäitajad suurenenud ka näiteks Võrumaal paikneval Arke Lihatööstusel. Karni kaubamärgi all oma tooteid turustav ettevõte kasvatas käivet  24 ning kasumit ligi kuue protsendi võtta. Viimane on arvuliselt väljendatuna 428 000 eurot.

Arke Lihatööstuse üks omanikke Andres Trumm lausus, et käibe-kasumi võrdlus ongi õigupoolest omal kohal vaid väiksemate ettevõtete puhul. „Näiteks kaks Rakveret (Rakvere Lihatööstust – toim) meile Eestisse ei mahu,“ tõi ta näite ja lisas, et väike ettevõte peabki kasvama.

Uue aasta prognooside kohta märkis Trumm, et tänavune aasta on eelmisest raskem. „Meieni jõudis liha hinna tõus sügisel, saime hinnad üle vaadata. Suurtele kettidele on vaja vähemalt kuus kuud ette hinnatõus öelda ja kallima hinnaga müües pole väga lõbus tööd teha,“ rääkis ta. 

Statistikaameti andmeil vähenes 2012. aastal lihatarbimine Eestis võrreldes 2011. aastaga, seda eelkõige veiseliha arvelt. Sea- ning kanaliha tarbimine jäi samale tasemele. Samas kasvas toiduainete mahuline tarbimine 2012. aasta lõpuks võrreldes 2011. aastaga 6%. 

Allikas: Äripäev

Lisainformatsioon:

Indrek Puskar
Maag Lihatööstuse ASi tegevjuht
indrek.puskar@maag.ee; tel +372 472 5081